pt.. kwi 19th, 2024
Czym jest antyoksydacja?

Tamten bardzo często poruszanym w ostatnich latach jest antyoksydacja. Bardzo często jest ona poruszana w reklamach kosmetyków, czy też diety, jak i również chorób nowotworowych. Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, czym jest właśnie antyoksydacja oraz jakim negatywnym procesom w organizmie może przeciwdziałać.

Oksydacja i wolne rodniki — ogólna charakterystyka

Każdy proces przemiany materii związany jest z wytworzeniem produktów ubocznych tego procesu. Jednymi z nich są tak zwane wolne rodniki, a więc aktywne cząsteczki tlenu. Na skutek kontaktu z metabolitami komórkowymi doprowadzają one do ich oksydacji, zwanej też utlenieniem, co wiąże się z powstaniem uszkodzeń tkankowych. Chociaż nie jest to ścisłą analogią, to pewna teza o naturze oksydacji może udowodnić, iż rdzewienie metalu również jest niczym innym, jak procesem jego oksydacji
Z pewnością organizm produkuje również samoczynne związki, które wykazują działanie neutralizujące wolne rodniki. Istnieje jednak mnóstwo czynników, które zaburzają naturalną równowagę antyoksydantów i oksydantów w organizmie, prowadząc do zwiększenia ilości tych drugich (między innymi palenie tytoniu, alkohol czy zanieczyszczenia powietrza), czy też redukując wydzielanie tych pierwszych. Głównym czynnikiem, który spowalnia produkcję naturalnych antyoksydantów w organizmie, jest wiek. Niestety jest to proces nieodwracalny, który można nieco spowolnić poprzez podaż dodatkowych oksydantów, takich jak np. karnozyna.

Karnozyna, karoteny i inne — antyoksydanty, które warto wprowadzić do codziennego planu żywienia

Jeszcze przed rozpoczęciem dostarczania do organizmu antyoksydantów, warto w pierwszej kolejności wyeliminować z diety składniki sprzyjające powstawaniu wolnych rodników. Niestety nie jest możliwe oddziaływanie na wszystkie z nich, jednak niektóre zależą bezpośrednio od codziennych nawyków. Powstawanie wolnych rodników jest warunkowane m.in. poprzez:

  • kontakt z dymem papierosowym,
  • promieniowanie słoneczne,
  • spożywanie przetworzonej żywności (mrożonki, fast food, słone przekąski oraz wszelkiego rodzaju potrawy smażone na oleju).

Chcąc dostarczyć do organizmu składniki o charakterze antyoksydacyjnym, można zrobić to na kilka sposobów. Osoby, które dbają o dobrą kondycję skóry, powinny zainteresować się kosmetykami, które zawierają w swoim składzie antyoksydanty. Do tych najskuteczniejszych można zaliczyć:

  • witaminy C, A, E,
  • karnozyna,
  • flawonoidy,
  • karoteny — włączając w to alfa- oraz beta-karoten,
  • wyciąg z pestek winogron,
  • koenzym Q10,
  • owoce cytrusowe o jagodowe,
  • warzywa (marchewka, brokuły, bataty, dynią i szpinak).